Wednesday, October 5, 2016

Kenangan Ogos & Sep. 2016

Bismillah.

Sudah beberapa ketika agak lama saya tak menulis di ruangan ini. Hampir setahun sudah. Alhamdulillah kali ni teringin nak berkongsi beberapa kenangan si faqir tak seberapa. Niat saya lillahi ta'ala sebagai menzahir nikmat daripada Allah dan berkongsi info / maklumat sekadar sedikit yang saya tahu. Memang menjadi rukun apabila berkongsi sesuatu, bahwa yang diharapkan, adanya manfaat dalam setiap perkongsian tersebut. 


Ziarah Dato' Syeikh Abdullah al-Bukhary & Tn Guru Tok Ayah Hj Mad Isa bin Hj Yahya, Gerik.

Dato' Syeikh Abdullah al-Bukhary

Tn Guru Hj Mohammad Isa bin Hj Yahya, Gerik


Salam AidilAdha...

Sempena Raya Aidiladha 1437H, saya sekeluarga pulang ke kg. halaman, di Kg. Raja, Besut, Terengganu. Sempat saya berjalan-jalan melihat keadaan sekitar Kg. Raja ini. 5 tahun lamanya saya tak ke sini sejak nenek saya, Wan Zabidah bt Wan Ali tinggal bersama kami di P.Pinang. Pada 1 Ogos lalu, beliau telah kembali ke rahmatUllah, barulah kami pulang Kg. Raja bagi menziarahi al-Marhumah yang dikebumikan di sana. Untuk Biografi Tn Guru Hj Omar Besut, Sila Klik Di Sini

Seterusnya sekembalinya saya dari kg, sahabat dari Melaka berkunjung ke Kedah 2 buah kereta bersama keluarga beliau termasuk datuk dan neneknya bagi menziarahi ulama' permata negeri jelapang padi ini. Ini kali ke-2 mereka datang selepas kali pertama pada pertengahan tahun 2015.

Antara alim ulama' yang sempat kami ziarah bersama :

  1. Tn Guru Syeikh Hj Abdul Hamid bin Ismail @ Syeikh Pak Su Mid Bukit Tembaga
  2. Dato' Syeikh Hj Ahmad bin Noor, Kuala Nerang
  3. Syeik Faiz bin Dato' Syeikh Hj Ahmad bin Noor
  4. Baba Syeikh Hj Ahmad Azhari, Gulau
  5. Makam Allahyaram Tn Guru Hj Soleh bin Musa, Sik


Kenangan.. Baba Syeikh Hj Ahmad Azhari. Gambar pada 15 Sep.